31/12/09

αντί ευχών...



«Ήμουν στην Κωνσταντινούπολη κλειδωμένος σε ένα υπόγειο για 40 μέρες. Δεν είδα τον ήλιο για 40 μέρες. Οι διακινητές ζητούσαν περισσότερα χρήματα. Απειλούσαν ότι θα με κρατούσαν εκεί για πάντα, αν δεν τους πλήρωνα τα έξτρα χρήματα. Οι διακινητές μάς τρομοκρατούσαν. Μας απειλούσαν όλη την ώρα. Έρχονταν μέσα και μας έλεγαν: ‘Θα σας σκοτώσουμε.’ Μία φορά με χτύπησαν στο κεφάλι και το χέρι με ένα χοντρό ξύλο. Δεν μπορούσα να κουνήσω το χέρι μου για δύο εβδομάδες.»
Αφγανός άνδρας (24 ετών), ένας από τους μετανάστες που επέζησε όταν μία βάρκα με μετανάστες βυθίστηκε κοντά στη Λέσβο τον Οκτώβριο του 2009 με αποτέλεσμα να πεθάνουν 10 άνθρωποι.

από εδώ

29/12/09

Συνέντευξη τύπου του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών σχετικά με το σχέδιο νόμου για την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (28/12/09) συνέντευξη τύπου του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών σχετικά με το σχέδιο νόμου για την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Τζο Βαλέντσια από την Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων – KASAPI, η Λορέττα Μακόλεϋ από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, ο Ζιλμπέρτ Ολουός από την Κενυατική Κοινότητα, η Σόνια Μητραλιά από την καμπάνια «Όχι στο ρατσισμό από κούνια», η Κατερίνα Πούτου από την Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις», ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό» καθώς και εκπρόσωποι της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, του Στεκιού Αλβανών Μεταναστών και της ομάδας δασκάλων του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών «Τα Πίσω Θρανία».


Στην εισήγηση της η Ιωάννα Κούρτοβικ ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη ιθαγένεια έρχεται να απαντήσει στη  διεκδίκηση για πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών και ιδίως δικαιώματα της δεύτερης γενιάς που αποτέλεσαν αντικείμενο πολύχρονων αγώνων  των κοινωνικών οργανώσεων και του μεταναστευτικού κινήματος.

Το ν/σ κάνει βασικές παραδοχές και αναγνωρίζει τα αυτονόητα: το δικαίωμα συμμετοχής του μετανάστη στις κοινωνικές διαδικασίες του τόπου όπου ζει. Ωστόσο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, πέρα από άλλα, εξαρτώντας τις διαδικασίες αναγνώρισης της ιθαγένειας από τη νόμιμη παραμονή των γονιών και του ίδιου του δικαιούχου,  και  έχοντας  ως βασική προϋπόθεση για την άσκηση  οποιουδήποτε  σχετικού δικαιωμάτων την άδεια διαμονής, εξαιρούν από τις διαδικασίες  χιλιάδες παιδιά και δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που, παρότι επί χρόνια στην Ελλάδα, δεν κατόρθωσαν να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες νομιμοποίησης, είτε ακόμη περισσότερο  που εξαιρέθηκαν από αυτές  γιατί χάθηκαν μέσα στους γραφειοκρατικούς δαιδάλους  των διαδικασιών απόκτησης,  ελέγχων και ανανέωσης της αδείας παραμονής, είτε βρίσκονται σε ένα καθεστώς αβέβαιης και προσωρινής νομιμότητας.


Έτσι παρά τα  θετικά  του στοιχεία  τα οποία επισημάνθηκαν και αναδείχθηκαν ,  το νομοσχέδιο έχει  ελλείμματα κάνει διακρίσεις, παράγει αδικίες και δημιουργεί ανισότητες
Ενώ πολλά του σημεία παραμένουν ασαφή και   αόριστα και δημιουργούν  κίνδυνους.

Η προϋπόθεση  νομιμότητας των γονέων , η απαίτηση κοινής δήλωσης, η αγνόηση των παιδιών μονογονεικής οικογένειας ,  η ασάφεια των διατάξεων των σχετικών με τις σχολικές  σπουδές,  η εξαίρεση των  παιδιών που φοιτούν σε σχολεία της κοινότητας τους (το ν/σχεδιο απαιτεί ελληνικό σχολείο)  η εισαγωγή  διάταξης περί αξιολόγησης  «της δυνατότητας συμμετοχής στην πολιτική ζωή « που τίθεται αντί  αυτής  του   «ήθους και της προσωπικότητας» του αιτούντα   την πολιτογράφηση,   αποτελούν προβληματικές διατάξεις  που θα δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου.

Η εισηγήτρια επισήμανε ότι διατηρείται  η  διάταξη που εξαρτά την πολιτογράφηση του μετανάστη   από την ποινική του κατάσταση  διατηρώντας κατά τρόπο απόλυτο και ανελαστικό την απαγόρευση πολιτογράφησης για όσους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που συνδέονται με την ιδιότητα του  φυγά ή του πρόσφυγα (παράνομη είσοδος, πλαστά χαρτιά, παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών).

Λειψό παραμένει και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές  που επιφυλάσσεται σε έναν μικρό αριθμό δικαιούχων (κάτω από 150 είναι οι μετανάστες με άδεια παραμονής  επί μακρόν διαμένοντος  και λίγες εκατοντάδες αυτοί που έχουν δεκαετούς διάρκειας ή αορίστου  χρόνου).

Το Δίκτυο  ζητά
-         να καταργηθεί η προϋπόθεση της νομιμότητας των γονέων προκειμένου για την απόκτηση της ιθαγένειας από τους μετανάστες δεύτερης γενιάς
-         να  εκλογικευτούν και ελαστικοποιηθουν οι διατάξεις που αφορούν  την  ποινική κατάσταση με εξαίρεση των αδικημάτων που είναι συνέπεια της μετανάστευσης
-         να  νομοθετηθεί μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης χωρίς την οποία κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς.


Η Σόνια Μητραλία από την Καμπάνια «όχι στο ρατσισμό από την Κούνια», ανέφερε ότι μετά από 30 χρόνια και ενώ υπάρχει ήδη μια τρίτη γενιά που με τη γέννηση της κληρονομεί τον κοινωνικό αποκλεισμό η κυβέρνηση παραχωρεί κάποια αυτονόητα δικαιώματα. Όμως οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης αθετούνται, ιδιαίτερα με την υπογραφή από τον ίδιο τον προθυπουργό του αιτήματος της καμπανιάς για απόδοση ιθαγένειας χωρίς περιορισμούς. Το νομοσχέδιο δημιουργεί νέους διαχωρισμούς αναμεσα σε νομιμους και παράνομους, αναμεσα σε παιδια, οικογένειες και γενιές. Η νέα κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα μιας πιο τολμηρής παρέμβασης κατ’ αντιστοιχία με την ισπανία,.

Ο Θανάσης Κούρκουλάς από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», από την πλευρά του είπε ότι υιοθετείται τμήμα των αιτημάτων του αντιρατσιστικού κινήματος αλλά την ίδια στιγμή συντηρούνται και δημιουργούνται νέοι αποκλεισμοί. Οι πιέσεις από  εθνικιστική σκοπιά που δέχεται η κυβέρνηση προέρχονται περισσότερο από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και την ακροδεξία και ότι απαιτείται το αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα να απαντήσουν τόσο με προτάσεις όσο και με κινητοποιήσεις.

Εκπρόσωποι του Στεκιού Αλβανών Μεταναστών, δήλωσαν ότι παρά τα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου παραμένει η αντίληψη που θέτει ως προϋπόθεση για την απόδοση δικαιωμάτων την ελληνική ιθαγένεια. Πρόκειται για μια λογική ενσωμάτωσης που δεν δίνει επιλογή στους μετανάστες και εξακολουθεί να εξαιρεί από δικαιώματα την πλειονότητα των μεταναστών. Οι μετανάστες την ίδια στιγμή αποκλείονται αλλά και αντιμετωπίζονται ως χρήσιμοι για την οικονομία και τη διάσωση των ταμείων.

Η Λορέττα Μακόλεϋ από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών ανέφερε ότι η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί προσδοκίες στους μετανάστες αλλά στην πραγματικότητα τους χωρίζει. Είναι ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός τόσο των μεταναστευτικών όσο και των αντιρατσιστικών οργανώσεων ώστε οι μετανάστες να έχουν μια ισχυρή παρουσία και πραγματική συμμετοχή, ώστε οι ίδιοι να θέσουν και να πετύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ο Νασιμ Μοχαμεντί από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, μίλησε για την άλλη όψη της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης που με ρατσιστικές δηλώσεις για «ξέφραγο αμπέλι» και «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση» προωθεί την καταστολή, την στρατιωτική θωράκιση των συνόρων, την φυλάκιση των νεοεισερχόμενων προσφύγων και τις ταχύρρυθμες μαζικές απελάσεις.

Η Βάσω Νικολάου από τα «Πίσω Θρανία», δήλωσε ότι δημιουργούνται με το νομοσχέδιο νέες κατηγοριοποιήσεις για τους αλλοδαπούς μαθητές. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε σε μαθητές των οποίων οι γονείς είναι αιτούντες άσυλο ή πρόσφυγες χωρίς χαρτιά από εμπόλεμες και οικονομικά κατεστραμμένες περιοχές όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, το Ιράκ κ.α. που εξαιρούνται από το δικαίωμα ιθαγένειας.

Η Κατερίνα Πούτου, από την Άρσις στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποκαθιστά ελλείμματα, άλλα ταυτόχρονα θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς ως προς τη συμμετοχή και τα δικαιώματα των μεταναστών. Πρόκειται για μια πολιτική που απαντά στο εδώ και τώρα μη δίνοντας προοπτική για το μέλλον. Επισήμανε επίσης ότι η εμπειρία των ρυθμίσεων των περασμένων δεκαετιών σχετικά με τη νομιμοποίηση καταδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο το περιεχόμενο αλλά κυρίως η εφαρμογή του νόμου που δημιουργεί αποκλεισμούς. Επίσης ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη δείχνουν ότι η απόδοση δικαιωμάτων χρησιμοποιείται ως όχημα για την αφαιρεση άλλων.

Ο Κώστας Αργαλιώτης από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών  έκλεισε  την συνέντευξη  ζητώντας μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης.

Δευτέρα 28/12/09

21/12/09

sex slaves - a documentary on trafficking

  • TRAFFICKING…
Είναι όταν παραπλανητικά ή παρά τη θέλησή σου, σε αγοράζουν, πωλούν και σε υποβάλλουν σε δουλεία με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση, την εκμετάλλευση υπό άθλιες συνθήκες σε βιομηχανικές ή αγροτικές ή οικιακές εργασίες , την υποχρέωση σε επαιτεία και εργασία στους δρόμους, την αγοραπωλησία ανθρωπίνων οργάνων, τελετουργικές θυσίες ακόμα και την προσφορά ως παιδί-νύφη.
  • TRAFFICKING…
Είναι όταν μέλη της οικογένειας και φίλοι παραπλανούν τους γονείς να τους παραδώσουν ή να πουλήσουν τα παιδιά τους για λιγότερα από 15 € το καθένα, προωθώντας τα στους τοπικούς σωματεμπόρους ή σε επικίνδυνα διεθνή κυκλώματα.
  • Το TRAFFICKING…
Αναπτύσσεται! 2-4 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά μετακινούνται τόσο έξω όσο και μέσα στα όρια των χωρών κάθε χρόνο. Περισσότεροι από ένας άνθρωπος μετακινούνται εκτός συνόρων ανά λεπτό, αριθμός που ισοδυναμεί με τον αριθμό των επιβατών πέντε τζάμπο τζετ κάθε μέρα! Τα κέρδη αυτής της δραστηριότητας ισοδυναμούν με το διπλάσιο των κερδών ενός εμπορικού κολοσσού όπως η Coca Cola!
  • Στο TRAFFICKING…
Συνήθως τα θύματα υφίστανται επανειλημμένη σωματική κακοποίηση, φόβο, βασανιστήρια και απειλές κατά της οικογένειας, ώστε να σπάσει το ηθικό τους και να μετατραπούν σε ευπώλητα προϊόντα. Ένα πρόσωπο μπορεί να πωληθεί και να μετακινηθεί αρκετές φορές και με πολλαπλούς στόχους: για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να πωληθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί ως παιδί-επαίτης, στη συνέχεια να γίνει αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, μεγαλώνοντας, εφόσον επιβιώσει να μεταπωληθεί ως εργαζόμενος σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες και μπορεί να καταλήξει στην αγορά οργάνων.

  • TRAFFICKING...
Quhet kur pa miratimin tënd ose me mashtrime, të blejnë,të shesin dhe të detyrojnë në në skllavëri me qëllim shfrytëzimin seksual, shfrytëzimin në kushte çnjerëzore për punë në fabrika, bujqësi ose shërbime familjare, detyrimin për të lypur ose punën në rrugë, shitblerjen e organeve njerëzore, sakrificat ceremoniale, qoftë ajo edhe shërbimet si fëmijë-nuse.
  • TRAFFICKING...
Është kur pjestarë të familjes dhe të afërm mashtrojnë prindërit me qëllim që t’u japin fëmijët e tyre me më pak se 15€ secilin, për ti shtyrë ata në trafikantët vendas ose në rrjete të rrezikshme ndërkombëtare.
  • TRAFFICKING...
Zhvillohet! 2-4 milionë burra, gra dhe fëmijë lëvizon sa jashtë po aq edhe brenda kufijve të vendeve çdo vit. Më shumë se çdo njeri në minutë lëviz jashtë kufijve, numër ky që është i barabartë me atë të pasagjerëve të pesë aeroplanëve në ditë! Fitimet e këtij veprimi, janë të barabarta me dyfishin e një kolosi tregëtar, sikurse është Coca cola!
  • Gjatë TRAFFICKING-ut...
Viktimat pësojnë dhunë të ripërsëritur fizike, frikësim, tortura dhe kërcënime ndaj familjes, me qëllim thyerjen e moralit të tyre dhe shëndërrimin në mjete tregëtie. Një person mund të lëviz dhe të shitet disa herë me qëllime të shumta: për shembull , një fëmijë mund të shitet për t’u përdorur si fëmijë-lypës, në vijim të kthehet në mjet shfrytëzimi seksual dhe duke u rritur, nëse arrin të mbijetojë, të shitet si punëtor në punë shtëpiake ose bujqësore dhe së fundi, mund të përfundojë në kandidat për tregëtimin e organeve të trupit të tij.

Στο ντοκυμαντέρ "Sex Slaves" της σειράς Frontline, θα παρακολουθήσετε τον κόσμο του trafficking εκ των έσω, ακολουθώντας τον Viorel. Ο Viorel αναζητά την έγκυο σύζυγό του, η οποία απήχθη από σωματέμπορους στην Τουρκία και πουλήθηκε για 1000 δολάρια. Θα διεισδύσει στον υπόκοσμο, με κρυφές κάμερες και μικρόφωνα όπου θα καταγράψει ότι πληροφορία ίσως τον οδηγήσει στην αιχμάλωτη πλέον Katia, πριν χαθεί δια παντός στον λαβύρινθο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.



 





18/12/09

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΔΡΟΣΟΥ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

«ΑΡΡΩΣΤΟΣ» Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΔΡΟΣΟΥ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010


Η δίκη της Ιωάννας Δρόσου, που συνεκδικαζόταν με τον θύτη της βίας κατά γυναίκας τον οποίο η ίδια κατήγγειλε στις 28-9-09, αναβλήθηκε σήμερα λόγω... «αρρώστειας» του θύτη και αντιδίκου.
Παρουσιάστηκε στο δικαστήριο δικηγόρος με βεβαίωση γιατρού, που έλεγε ότι ο θύτης εξετάσθηκε χθες για τη γρίπη Η1Ν1 και επιβλήθηκε να μείνει στο σπίτι του για τρεις μέρες, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της εξέτασης.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι δεν είναι δυνατόν να απασχολούνται τα δικαστήρια με τέτοια θέματα αντιδικίας μεταξύ γειτόνων, οπότε η δικηγόρος της Ιωάννας Δρόσου της ανέφερε ότι δεν είναι αντιδικία, αλλά καταγγελία για κακοποίηση γυναίκας η οποία καλούσε σε βοήθεια.Το αυτόφωτο μονομελές δικαστήριο έδωσε νέα ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, για 18-3-2010.
Εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν παρούσες και παρών στη δίκη.
Μετά την αναβολή, έξω από το δικαστήριο, θεάθηκε ο «άρρωστος» να σουλατσάρει απόλυτα υγιής.
Η Ιωάννα Δρόσου δηλώνει ότι παρά όλες αυτές τις ταλαιπωρίες και τις καθυστερήσεις, θα επιμείνει μέχρι τέλους για την αθώωσή της και την τιμωρία του δράστη.

Αθήνα 17/12/09


Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν:
Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Losotras-Ομάδα Αποδόμησης Φύλου, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα «Στην Πρίζα», Νεολαία ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ψ-Πόλις, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Αυτόνομο Φεμινιστικό Εργαστήρι, Ομοφυλοφιλική Λισβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Οικολόγων-Πρασίνων

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Η ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΟΣΟΥ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 17-12-09


Η Ιωάννα Δρόσου, δικάζεται στις 17-12-09 γιατί έκανε το αυτονόητο: Κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει όταν άκουσε στο γειτονικό της διαμέρισμα να κακοποιείται μια γυναίκα από τον γείτονά της, και να φωνάζει «έλεος», στις 12 τη νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία δεν ανταποκρινόταν στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα, και η Ιωάννα Δρόσου παρενέβη καλώντας τον γείτονα να σταματήσει. Τότε εκείνος πήδηξε στο μπαλκόνι της βρίζοντας και απειλώντας την, και αφού επιχείρησε να μπει στο σπίτι της από το μπαλκόνι χωρίς επιτυχία, έσπασε την πόρτα της σπέρνοντας βρισιές και απειλές προς κάθε κατεύθυνση μέχρι που έφτασε τελικά η αστυνομία.

Οι δυο οδηγήθηκαν το Α.Τ. Κυψέλης, όπου η Ι. Δρόσου μήνυσε τον θερμόαιμο μάτσο. Και η αστυνομία, αντί να προστατέψει την νεαρή γυναίκα, κατεύθυνε τον δράστη να υποβάλλει και αυτός μήνυση στην Ι. Δρόσου για αντιπερισπασμό, με κατηγορίες περί διατάραξης της οικιακής του ειρήνης και απειλής, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να βρεθεί κρατούμενη όλη νύχτα, να παραπεμφθεί μαζί με τον δράστη στον εισαγγελέα την επόμενη ημέρα, και μάλιστα με χειροπέδες, όπου και ορίστηκε η δικάσιμος για τις 17 Δεκεμβρίου.

Το περιστατικό αναφέρεται αναλυτικότερα στη διαμαρτυρία γυναικείων οργανώσεων της 31-9-09 (επισυνάπτεται) όπου ζητείται η τιμωρία του δράστη και η ευαισθητοποίηση επιτέλους των δικαστικών λειτουργών στα θέματα βίας κατά των γυναικών.

Επισημαίνουμε ότι οι υποχρεώσεις των αστυνομικών που αναφέρονται στο εγχειρίδιο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας του Απριλίου 2005 (15 σελίδων) για την «αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» δεν τηρήθηκαν, κάτι που συνιστά παράλειψη του αστυνομικού τμήματος Κυψέλης στην αρμοδιότητα του οποίου ήταν το περιστατικό.

Αναφέρεται στη σελ. 6:

«Άμεση ανταπόκριση

Με την άφιξη του θύματος στο Αστυνομικό Τμήμα ή την τηλεφωνική καταγγελία για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, οι αστυνομικοί οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στο χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης». Οι αστυνομικοί αδιαφόρησαν, όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Σελ. 7:

«Ασφάλεια και προστασία του θύματος

Πρώτιστο καθήκον του αστυνομικού είναι η ασφάλεια και η προστασία του θύματος. Όταν απειλείται η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η υγεία του θύματος, επιβάλλεται άμεση αστυνομική επέμβαση». Το θύμα ούτε που το αναζήτησε η αστυνομία, όταν έφθασε μετά από ώρες, και φυσικά το κακοποιημένο θύμα δεν κατέθεσε, προφανώς από φόβο.

Σελ. 12:

«Ενημέρωση των γειτόνων για την κατάσταση, τους οποίους μπορεί να παρακαλέσει να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία, μόλις αντιληφθούν ότι το θύμα κινδυνεύει». Η αστυνομία όχι μόνο δεν παρακάλεσε τους γείτονες να τηλεφωνήσουν, αλλά συνέλαβε την Ιωάννα Δρόσου που κατάγγειλε το περιστατικό, δεχόμενη ότι η καταγγελία της αποτελούσε «διατάραξη οικιακής ειρήνης» του δράστη.

Η επανειλημμένη διατάραξη της οικιακής ειρήνης των γειτόνων του δράστη με την συχνή κακοποίηση γυναικών που έρχονταν στο σπίτι του, δεν απασχόλησε την αστυνομία, όπως επίσης και η σωματική ακεραιότητα του συγκεκριμένου θύματος αλλά και των άλλων θυμάτων στο παρελθόν.


Αλληλεγγύη στην Ιωάννα Δρόσου

Καμιά ανοχή στη βία κατά των γυναικών
Τιμωρία του δράστη της κακοποίησης


Αθήνα, 15-12-09




Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν:

Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Losotras-Ομάδα Αποδόμησης Φύλου, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα «Στην Πρίζα», Νεολαία ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ψ-Πόλις, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Αυτόνομο Φεμινιστικό Εργαστήρι, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ε

11/12/09

Πρόσκληση των ΓΧΣ για την Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες

Μετανάστες χωρίς έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες: Ένας Ευάλωτος πληθυσμός



16 Δεκεμβρίου, 2009, 12:00
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
Σταδίου, 24, 10564
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με αφορμή την 18η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες, πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Μετανάστες χωρίς έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες: ένας ευάλωτος πληθυσμός», την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009, στις 12.00, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24). Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των μεταναστών χωρίς έγγραφα και των προσφύγων, η διασφάλιση της πρόσβασής τους στην ιατρική περίθαλψη και την ψυχοκοινωνική στήριξη αποτελούν τους βασικούς προβληματισμούς και θεματικούς άξονες της εκδήλωσης-συζήτησης, που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση, παρέχουμε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε εκτοπισμένους και μετακινούμενους πληθυσμούς σε πολλές περιοχές του πλανήτη που πλήττονται από βία, συγκρούσεις, επιδημίες ή υποσιτισμό. Η οργάνωση λειτουργεί προγράμματα για μετανάστες χωρίς έγγραφα, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε πολλές χώρες, όπως στην Ιταλία, τη Μάλτα, το Μαρόκο, την Υεμένη, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ουκρανία. Οι ομάδες μας γίνονται συχνά μάρτυρες των επιπτώσεων που έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των μεταναστών χωρίς έγγραφα το επικίνδυνο ταξίδι, ο εγκλεισμός σε κέντρα κράτησης και η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται στα προγράμματα της οργάνωσης για μετανάστες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και εκπρόσωποι ΜΚΟ και Κοινοτήτων Μεταναστών. Μέσα από την αφήγηση προσωπικών ιστοριών και την προβολή εικόνων και μαρτυριών θα αναδειχτούν οι λόγοι φυγής των ευάλωτων αυτών ανθρώπων από τις γενέτειρες χώρες τους, οι δυσκολίες του ταξιδιού τους, η άφιξη και η παραμονή τους στην Ευρώπη αλλά και οι δύσκολες και συχνά απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους μέσα και έξω από τα κέντρα κράτησης.      

Συμμετέχοντες:
-Ιωάννα Κοτσιώνη, Αναπληρώτρια Επικεφαλής Αποστολής, Αποστολή των ΓΧΣ στην Ελλάδα
-Ανδρέας Κουτέπας, Συντονιστής Προγράμματος, Αποστολή των ΓΧΣ στην Υεμένη
-Αγγέλα Μπολέτση, Ψυχολόγος, Αποστολή των ΓΧΣ στην Ελλάδα
-Ali Jafari, Διερμηνέας, Αποστολή των ΓΧΣ στην Ελλάδα
-Σπύρος Κουλοχέρης, Συντονιστής Νομικής Υπηρεσίας, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
-Ahmed Moawia, Πρόεδρος, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
-Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Συνεργάτης, Διαβατήριο - Διαδικτυακό περιοδικό για μετανάστες, Ελληνοαλβανικός Σύνδεσμος Φιλίας Σωκράτης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σειρά φωτογραφιών και βίντεο-ντοκουμέντο από τα προγράμματα των ΓΧΣ στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών σε Ευρώπη και Μεσόγειο.

δείτε επίσης και εδώ

Αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Παραβιάσεις δικαιωμάτων και νομολογία του ΕΔΔΑ


Η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών 
σας προσκαλεί στην Ημερίδα που διοργανώνει
την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
με θέμα:  "Αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα,
Παραβιάσεις δικαιωμάτων και νομολογία του ΕΔΔΑ",
με αφορμή την υπόθεση του
Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
S.D. κατά Ελλάδος

Η ημερίδα θα λάβει χώρα 
την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009 στις 6 μ.μ.
στην αίθουσα Σεμιναρίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
(Ακαδημίας 60, Νέο Κτίριο ΔΣΑ, 3ος όροφος)

Εισηγητές: 

Βασίλης Παπαδόπουλος
δικηγόρος, συνήγορος στην υπόθεση S.D. v Greece
Ελένη Σπαθανά
δικηγόρος, τ. μέλος της Επιτροπής Προσφυγών του Υπ. Εσωτερικών
Μαριάννα Τζεφεράκου
δικηγόρος, συνήγορος στην υπόθεση S.D. v Greece



ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

9/12/09

Ζωές στο δρόμο - Μια ανοιχτή συζήτηση με τους άστεγους




Πού δεν θα κάνουν Χριστούγεννα οι άστεγοι;
Πόσοι είναι οι άστεγοι συμπολίτες μας;
Πού κοιμούνται τα βράδια;
Ποιοι είναι;
Πόσοι νοιάζονται αλήθεια γι’ αυτούς;

Το φαινόμενο των αστέγων τα τελευταία χρόνια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Συνάνθρωποί μας, που συναντάμε στις καθημερινές μας διαδρομές. Στους δρόμους, στις πλατείες, στα φανάρια, στα υπόγεια των πολυκατοικιών όπου διαμένουμε κι εμείς οι ίδιοι, στα υγρά δωμάτια εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων.


«Ζωές στο δρόμο. Μια ανοιχτή συζήτηση με τους άστεγους», είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνει το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και το Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και στην Κατοικία.
Άνθρωποι από την πολιτική ζωή του τόπου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί ερευνητές, στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους, μα, κυρίως, θα θέσουν το δάκτυλο επί του τύπου των ήλων, εστιάζοντας στο πρόβλημα και προτείνοντας λύσεις για ένα φαινόμενο που αποτελεί την πιο ακραία έκφραση της φτώχειας. Ακόμα, άνθρωποι που είναι ή έχουν υπάρξει άστεγοι θα καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες και θα μιλήσουν για τη ζωή τους στο δρόμο.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, 12.30 με 17.00).

Η δημόσια συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πρωτοβουλίας του περιοδικού ΓΑΛΕΡΑ «Γκολ στη φτώχεια, στο ρατσισμό και στις εξαρτήσεις», μια πρωτοβουλία που με αφορμή το ποδόσφαιρο επιχειρεί να υποστηρίξει τον αγώνα για επανένταξη συνανθρώπων μας, που για κάποιους λόγους η ζωή τους πήγε αλλού, αλλά και να αφυπνίσει εφησυχασμένες συνειδήσεις για ένα ζήτημα που, εν τέλει, αφορά όλους μας: Τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Λουίζα Καραγεωργίου: 210 3843983, 6972 311919,
louiza@galera.gr, www.galera.gr

7/12/09

Πρόσκληση από τη Διεθνή Αμνηστεία

Προβολή ντοκιμαντέρ «Vilina Vlas:
Τα μαλλιά της νεράιδας» του Σωτήρη Δανέζη


 
Mε αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο "Whose Justice? Bosnia and Herzegovina's Women Still Waiting", που αφορά στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα τα θύματα σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-95 στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Διεθνής Αμνηστία αναλαμβάνει δράση με στόχο την πίεση των αρχών για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπάρξει αποκατάσταση των θυμάτων. Η εν λόγω έκθεση παρουσιάζει με στοιχεία την αποτυχία των Αρχών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, 13 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, να παράσχουν στις γυναίκες που υπήρξαν θύματα εγκλημάτων πολέμου σεξουαλικής φύσης τόσο πρόσβαση στη δικαιοσύνη, όσο και αποκατάσταση.


Η τοπική ομάδα 72, η οποία δουλεύει για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Βαλκάνια και η ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των γυναικών, προκειμένου να αναδείξουν το θέμα, διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ «Vilina Vlas: Τα μαλλιά της νεράιδας» του Σωτήρη Δανέζη, την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου , στις 16:00, στο «Πάμε γι' Άλλα» , (Μαυρομιχάλη 99 και Ισαύρων). Θα ακολουθήσει συζήτηση με την παρουσία του δημοσιογράφου Σωτήρη Δανέζη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

1/12/09

βασανισμοί...


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τη δίκη των αστυνομικών του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα που παραπέμπονται για βασανιστήρια

Στις 2 Δεκεμβρίου 2009 παραπέμπονται να δικαστούν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Αθηνών δύο αστυνομικοί, κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για παράβαση του άρθρου 137 Α (βασανιστήρια) του Ποινικού Κώδικα για τη συγκλονιστική υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας το Δεκέμβριο του 2004. Επρόκειτο για ένα περιστατικό άγριας αστυνομικής βίας και ακραίας παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, με θύματα μεγάλο αριθμό Αφγανών προσφύγων, μεταξύ των οποίων και επτά ανηλίκων. Στο πλαίσιο μιας «άτυπης» αναζήτησης ενός συμπατριώτη τους, που απέδρασε κατά την προσαγωγή του στο Δικαστήριο, ομάδα αστυνομικών και ειδικών φρουρών εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό με αλλεπάλληλες επιδρομές σε σπίτια, όπου διέμεναν Αφγανοί, ξυλοκοπώντας και βασανίζοντας αδιακρίτως τους ενοίκους με σκοπό να αποσπάσουν πληροφορίες για τον εντοπισμό του αποδράσαντος. Πλέον τούτου, προσήγαγαν για τον ίδιο σκοπό δύο Αφγανούς στο Α.Τ. Άγ. Παντελεήμονα, όπου τους βασάνισαν συστηματικά.

Τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2004. Μετά την επιδρομή της δεύτερης ημέρας τα θύματα απευθύνθηκαν σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας προσφύγων και μεταναστών, για να καταγγείλουν τα γεγονότα και να προστατευθούν από την ακραία αστυνομική βία. Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση των εν λόγω Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφηκαν οι παραβιάσεις και διαπιστώθηκαν, από εξειδικευμένο προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Βασανιστηρίων, τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια και η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που υπέστησαν τα θύματα.

Η ένταση, το είδος και η συστηματικότητα της κακοποίησης κατά την ως άνω «επιχείρηση», προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σόκαραν την κοινή γνώμη και είχαν ως συνέπεια την παρέμβαση της αρμόδιας Εισαγγελικής και Διοικητικής Αρχής για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Εν τέλει απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος ενός αστυνομικού και ενός ειδικού φρουρού «για πράξεις βασανιστηρίων από αστυνομικούς που αυτοβούλως σφετερίστηκαν καθήκοντα ανάκρισης και εξέτασης αξιοποίνων πράξεων κατά συρροή και διακεκριμένης απρόκλητης σωματικής βλάβης κατά συρροή».

Η σημασία της υπόθεσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την προαγωγή της ασφάλειας δικαίου στη χώρα μας είναι προφανής, ιδίως επειδή είναι εντελώς σπάνιες οι περιπτώσεις εφαρμογής της διάταξης του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί ως κακούργημα τα βασανιστήρια.

Οι αποτρόπαιες πράξεις που τελέσθηκαν από αστυνομικά όργανα τον Δεκέμβριο του 2004 προστίθενται στον κατάλογο σειράς παραβιάσεων με θύματα πρόσωπα, των οποίων κοινό χαρακτηριστικό είναι το επισφαλές νομικό καθεστώτος παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και η προέλευσή τους από συγκεκριμένες χώρες. Χαρακτηριστικό άλλωστε των επιθέσεων αυτών ήταν η αίσθηση ατιμωρησίας των δραστών, όπως φαίνεται και από την τριήμερη διάρκεια των επιχειρήσεων και το μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Οι Οργανώσεις και Συλλογικότητες που υπογράφουμε το δελτίο τύπου, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των θυμάτων καθώς και κάθε προσώπου στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην προσωπική ασφάλεια, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, φύλο, πολιτικές πεποιθήσεις.

Αθήνα, 30.11.2009



Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων

Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών