9/12/10

10 Πράγματα Που Μπορεί Να Κάνει Ένας Άνδρας Για Να Σταματήσει Τη Βία Κατά Των Γυναικών

1. Προσέγγισε τη βία μεταξύ των φύλων ως μια ΑΝΤΡΙΚΗ υπόθεση που αφορά άντρες όλων των ηλικιακών, κοινωνικοοικονομικών, φυλετικών και εθνικών προελεύσεων. Βλέπε τους άντρες όχι μόνο ως εγκληματίες ή πιθανούς παραβάτες, αλλά ως τρίτους με τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τους φίλους τους που ασκούν ενεργή βία.
2. Αν ένας αδελφός, φίλος, συμμαθητής ή συμπαίκτης σου ασκεί βία στη συντρόφισσά του – ή δε σέβεται και ασκεί βία σε κορίτσια και, γενικότερα, στις γυναίκες - μην κάνεις πως δε βλέπεις. Αν νιώθεις πως μπορείς, μίλησέ του. Πίεσέ τον να ζητήσει βοήθεια. Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις, συμβουλέψου ένα φίλο, ένα γονιό, έναν καθηγητή, ή έναν επαγγελματία σύμβουλο. ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΟΣΙΩΠΑΣ.
3. Έχε το θάρρος να κοιτάξεις μέσα σου. Ανάλυσε τις δικές σου στάσεις. Μη γίνεσαι αμυντικός όταν κάτι που είπες πληγώνει άλλες ή άλλους. Προσπάθησε σκληρά να καταλάβεις πώς οι δικές σου στάσεις και πράξεις μπορεί να διαιωνίζουν, άθελά σου, το σεξισμό και τη βία, και δράσε ώστε να τις αλλάξεις.
4. Αν υποψιάζεσαι ότι μια γυναίκα του περιβάλλοντός σου υφίσταται σεξιστική βία ή έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, ρώτα, με τρόπο, αν μπορείς να βοηθήσεις.
5. Αν ασκείς συναισθηματική, ψυχολογική, σωματική, ή σεξουαλική βία κατά των γυναικών, ή το έχεις κάνει στο παρελθόν, ζήτα βοήθεια από επαγγελματία ΤΩΡΑ.
6. Γίνε σύμμαχος των γυναικών που εργάζονται για την απάλειψη της σεξιστικής βίας. Υποστήριξε την εργασία των δομών στήριξης γυανικών. Πάρε μέρος σε δημόσιες εκδηλώσεις. Μάζεψε χρήματα για τοπικά κέντρα κατά του ρατσισμού και για άσυλα για γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Αν ανήκεις σε μια ομάδα, σύλλογο ή κάποια φοιτητική ή συνδικαλιστική ένωση, ενημέρωσε τα άλλα μέλη και ενεργοποίησέ τα.
7. Αναγνώρισε και μίλα ανοιχτά κατά της ομοφοβίας και των επιθέσεων κατά των γκέι και λεσβιών. Η διακρίνουσα συμπεριφορά και η βία κατά των λεσβιών και των γκέι είναι πολύ λανθασμένες από μόνες τους. Επιπλέον, αυτού τους είδους η βία συνδέεται άμεσα με το σεξισμό (π.χ. αμφισβητείται συχνά η σεξουαλική ταυτότητα των ανδρών που μιλούν ανοιχτά κατά του σεξισμού, πράγμα που είναι μια συνειδητή ή ασύνειδη στρατηγική με στόχο να τους αποστομώνει και η βασική αιτία που ελάχιστοι άντρες προβαίνουν σε αυτό).
8. Παρακολούθησε προγράμματα και μαθήματα, δες ταινίες και διάβασε βιβλία και περιοδικά για τις πολυπολιτισμικές αρρενωπότητες, την ανισότητα μεταξύ των φύλων και τις βασικές αιτίες της σεξιστικής βίας. Μάθε εσύ και μάθε και τις άλλες και τους άλλους πώς ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις επηρεάζουν τις συγκρούσεις μεταξύ μεμονωμένων ανδρών και γυναικών.
9. Μη χρηματοδοτείς το σεξισμό. Αρνήσου την αγορά περιοδικών, την ενοικίαση ταινιών, την εγγραφή σε ιστότοπους, ή την αγορά μουσικής που προβάλλουν κορίτσια ή γυναίκες με τρόπο σεξουαλικά εξευτελιστικό ή καταχρηστικό. Διαμαρτυρήσου για το σεξισμό στα ΜΜΕ. ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΣ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ TRAFFICKING.
10. Υπόδειξε και δίδαξε στα αγόρια πώς να είναι άντρες χωρίς να εξευτελίζουν και να συμπεριφέρονται σεξιστικά προς κορίτσια και γυναίκες. Γίνε εθελοντής σε προγράμματα πρόληψης σεξιστικής βίας, όπως και σε προγράμματα αντισεξισμού για άντρες. Γίνε παράδειγμα προς μίμηση.
η απόδοση του κειμένου του Jackson Katz (http://www.jacksonkatz.com/) έγινε από το Δημήτρη Βασιλειάδη

από την καμπάνια της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών 

Δεν υπάρχουν σχόλια: