4/1/11

Ο ψυχασθενής της διπλανής πόρτας





Η θεραπεία ΔΕΝ είναι τιμωρία
Η ψύχωση ΔΕΝ είναι έγκλημα
Η σύνδεση της ψυχικής νόσου με τη βία αποτελεί προκατάληψη
Το άσυλο αν και οχυρό που καταρρέει, αντιστέκεται.

Τα ονόματά τους είναι Claude, Dario, Dominique, Sam, Terry...Είναι Γάλλοι, Ιταλοί ή Άγγλοι και πάσχουν από σχιζοφρένεια, ψύχωση, κατάθλιψη, εθισμό στο αλκοόλ…

Είναι οι ασθένειες της ψυχής τους λόγος για να τους απομονώσουμε; Μήπως υπάρχουν λύσεις διαφορετικές από ζουρλομανδύες, ουρλιαχτά σε απομονωμένα κελιά ή κροτάλισμα κλειδιών στους διαδρόμους; Λύσεις πιο ανθρώπινες, που να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια;

Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει τη ζωή ανθρώπων στην Ευρώπη που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες περιγράφοντας ταυτόχρονα και το σύστημα ψυχιατρικής περίθαλψης στις χώρες αυτές.
Ο Dario από την Ιταλία πάσχει από σχιζοφρένεια. Απολαμβάνοντας όμως τις μεταρρυθμίσεις του ιταλικού συστήματος περίθαλψης που κατάργησε τα άσυλα, ζει μέσα στον κόσμο, με τη μόνη διαφορά ότι επισκέπτεται καθημερινά ένα μικρό κέντρο υγείας στο οποίο λαμβάνει τη θεραπεία του. Το ιταλικό ψυχιατρικό μοντέλο εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Ο Claude στη Γαλλία μετά από 6 χρόνια εγκλεισμού λόγω ψυχικής ασθένειας έχει γίνει πρόεδρος της ένωσης ασθενών. Στην Αγγλία η Janet θεραπεύει τις κρίσεις πανικού στο οικογενειακό της περιβάλλον με τη βοήθεια ψυχιάτρου που την επισκέπτεται στο σπίτι της. Ο Terry έχει φοβία με τους ανθρώπους και παραμένει κλεισμένος σπίτι αλλά δέχεται της υπηρεσίες ενός ατόμου που τον βγάζει βόλτα καθημερινά.

Το ντοκιμαντέρ συμμετέχει στη σειρά Health in Europe της EBU και μπορείτε επίσης να το βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: