2/7/13

με το εισιτήριο στα δόντια!

σήμερα 2 του Ιούλη, ήταν η δεύτερη μέρα εφαρμογής του νέου μέτρου για την υποχρεωτική επιβίβαση των επιβατών από την μπροστινή θύρα των λεωφορείων.
ήταν μεσημεράκι γύρω στη 1, όταν επιβιβάστηκα στο λεωφορείο της γραμμής Α7, του οποίου ο οδηγός αποφάσισε αυθαίρετα να εφαρμόσει το μέτρο, αν και όπως θα δείτε στη λίστα της ανακοίνωσης του ΟΑΣΑ, στη γραμμή Α7 δεν θα εφαρμοστεί (ακόμα) το μέτρο. 
ο οδηγός εξέταζε με προσοχή τα εισιτήρια και τις κάρτες των επιβατών και κατέβαζε με το έτσι θέλω όποιον δεν είχε εισιτήριο ή κάρτα.
αποτέλεσμα: οι αποβιβαζόμενοι να πρέπει περιμένουν μέχρι να μπουν όλοι οι επιβιβαζόμενοι, να ελεγχθούν τα εισιτήριά τους και να κλείσει η μπροστινή πόρτα. μόνο τότε ο οδηγός ελευθέρωνε τους άλλους επιβάτες ανοίγοντας τη μεσαία και την πίσω θύρα του λεωφορείου. στριμωξίδι ασφυκτικό. 
  • όταν ρώτησα τον οδηγό, με ποιο σκεπτικό θέτει σε εφαρμογή αυθαίρετα ένα μέτρο, σε μια γραμμή που δεν ισχύει ούτε πιλοτικά, απάντησε ότι είναι νόμος (!) και οφείλω να τον υπακούσω. 
  • όταν του εξήγησα ότι έχω δει τη λίστα με τις 50 γραμμές που θα ισχύσει το μέτρο και η Α7 ΔΕΝ είναι μέσα σε αυτές, επέμενε ότι κάνω λάθος. ακολούθησε ομοβροντία από 3-4 γερόντια με το κλασσικό ακροδεξιό/συστημικό τροπάρι. 
  • όταν τον ρώτησα που είναι η σήμανση που λέει ότι το λεωφορείο είναι μέσα στις 50 πιλοτικές γραμμές (η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ αναφέρει ρητά ότι όσα λεωφορεία κυκλοφορούν με το πιλοτικό πρόγραμμα, θα φέρουν ειδική σήμανση) απλώς με αγνόησε, όπως και αγνόησε το αίτημά μου να μου δώσει τα στοιχεί του.
αποβιβάστηκα για μια υποχρέωση που είχα και επιβιβάστηκα στο αμέσως επόμενο όχημα της Α7, του οποίου ο οδηγός δεν ακολουθούσε την τακτική του συναδέλφου του. τον ρώτησα και μου επιβεβαίωσε ότι δεν ισχύει το καινούριο μέτρο για την συγκεκριμένη γραμμή. επιπλέον μου είπε ότι οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να αρνηθούν να το θέσουν σε λειτουργία. όταν τον ρώτησα όμως με ποια λογική ο συνάδελφός του κατεβάζει ή ταλαιπωρεί τόσο κόσμο, σε μια τόσο πολυσύχναστη γραμμή, επέμεινε ότι ο συνάδελφός του έκανε μεν κακή χρήση ενός μέτρου, του οποίου δεν είχε δικαίωμα να εφαρμόσει, ωστόσο οι οδηγοί έχουν το δικαίωμα να κατεβάζουν τους επιβάτες που δεν έχουν εισιτήριο.μερικές σκέψεις:το γεγονός ότι είμαστε η χώρα του λωλοστεφανή που κάνει ό,τι του φανεί, είναι γνωστό, δεν νομίζω να αντιλέγει κανείς.
  • ό,τι τους φανεί εκείνων των γελοίων τύπων, ο οποίοι χωρίς να έχουν πατήσει ούτε μια μέρα της ζωής τους στα άθλια πλέον μέσα μεταφοράς, αποφασίζουν μονοκονδυλιά για ένα μέτρο μη εφαρμόσιμο. επαναλαμβάνω: πρώτα ανοίγει η πόρτα του οδηγού, χώνονται όλοι μέσα και στριμώχνονται να επιδείξουν κάρτες/εισιτήρια και μετά ανοίγει η πόρτα για να αποβιβαστούν, όσοι ήδη βρίσκονται μέσα στο λεωφορείο. επιπλέον, άνετα μπορείς να επιδείξεις εισιτήριο που δεν θα ακυρώσεις ή κάρτα που δεν είναι έγκυρη, καθώς ο οδηγός βιάζεται να κλείσει τις πόρτες και να προωθηθεί ο κόσμος προς τα πίσω.
  • ό,τι του φανεί και επίσης του κάθε εργαζόμενου, που αποφασίζει με το έτσι θέλω να είναι "βασιλικότερος του βασιλέως" και για ένα μέτρο που το συνδικαλιστικό του όργανο σκοπεύει να πολεμήσει. 
  • ό,τι του φανεί του κάθε πολίτη, που αντί να αντιδρά σε ό,τι τρέλα του σερβίρουν με το πρόσχημα της "νομιμότητας" στριμώχνεται με το κοπάδι τα άλλα πρόβατα, σε όποιο μαντρί τον χώσουν. ούτε ένας άλλος επιβάτης δεν αντέδρασε, ούτε ένας δεν στάθηκε σύμμαχος και αλληλέγγυος σε όσα έλεγα. ίσα -ίσα που ένας ηλικιωμένος με έβριζε με τα γνωστά: άπλυτη κουμουνίστρια κτλ. τον πληροφόρησα ότι έκανα ένα μυρωδάτο ντους πριν λίγη ώρα, κάτι για το οποίο δεν ήμουν σίγουρη ότι έκανε ο ίδιος μέσα στις τελευταίες ημέρες. 
ο ίδιος ηλικιωμένος αποβιβάστηκε λίγα λεπτά μετά, στη στάση μετρό Αμπελοκήπων και στάθηκε μπροστά από την μεσαία πόρτα του λεωφορείου, ουρλιάζοντας στους ανθρώπους που ήθελαν να επιβιβαστούν: "από την μπροστινή πόρτα μωρέ! και με τα εισιτήρια στα χέρια"μου θύμισε σκηνή από τη λίστα του Σίντλερ ή κάτι τέτοιο: ο αξιωματικός των SS στέκεται μπροστά από μια ουρά εβραίων και ξεφωνίζει στα μούτρα τους: με τα διαβατήρια στο στόμα! με τα διαβατήρια στα δόντια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: