14/1/10

Διακρίσεις για γυναίκες Ρομ



«Οι γυναίκες Ρομ δέχονται τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες διακρίσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μεγαλύτερες και από εκείνες που υφίστανται οι μετανάστες.
Είναι φτωχές μαζί με τα παιδιά τους και δεν μπορούν να απαλλαγούν από τη φτώχεια και να ενταχθούν στην κοινωνία, αλλα παραμένουν στο περιθώριο. Στα ΜΜΕ, άλλοτε παρουσιάζονται ως σουφραζέτες της παρακμής και άλλοτε ως οι κολασμένες της Ευρώπης».
Οι διαπιστώσεις ήταν μερικές από τις πολλές, που αναπτύχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τη γυναίκα Ρομ, που διοργάνωσε στο Ζάππειο το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Για τις γυναίκες Ρομ υπάρχουν παγιωμένα στερεότυπα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Στην Ουγγαρία αναφέρθηκε πως 1.000 Ρομ όταν εγκυμονούσαν, χτυπούσαν την κοιλιά τους ή έπαιρναν φάρμακα, ώστε να βγάλουν παιδιά με προβλήματα, ώστε να τα αξιοποιήσουν για επαιτεία. Αλλοτε μαζί με τους άνδρες Ρομ, εμφανίζονται ως κλέφτες παιδιών και έμποροι βρεφών. Οι εικόνες αυτές τροφοδοτούν τα ΜΜΕ και καλλιεργούν την απόρριψη και τον φόβο. Ο φόβος γεννά το μίσος. Το μίσος γεννά τη βία και η βία μπορεί να φτάσει μέχρι και τον θάνατο. Οπως έγινε με τον Χίτλερ.
Στην Ελλάδα η εικόνα είναι διαφορετικότερη, οι γυναίκες της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας παρουσιάζονται να λένε τη μοίρα, τα χαρτιά, να καταχρώνται την πιθανή εμπιστοσύνη που τους δείχνουν οι άνθρωποι, να κλέβουν και να ζητιανεύουν.
Οι Ρομ στα ευρωπαϊκά και ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζονται ως εκφραστές της εγκληματικότητας. Στην Ελλάδα εμφανίζονται ως μια φυλή που δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην κοινωνία και να ενσωματωθεί.
Αντίδοτο σε όλα αυτά τα στερεότυπα, αλλά και στην περιθωριοποίηση είναι η επικοινωνία, ο διάλογος, η εκπαίδευση όχι μόνο των Ρομ αλλά και του υπόλοιπου πληθυσμού.
Τέλος, από τους Ελληνες συνέδρους καταγγέλθηκε ότι όλα τα κονδύλια της Ε.Ε., ύψους 10 εκατ., που έφτασαν στην Ελλάδα «ροκανίστηκαν και χάθηκαν».

από εδώ

δείτε και αυτό

Δεν υπάρχουν σχόλια: