24/8/10

γράμματα στη Σακινέχ

«Είσαι εσύ που θα πληρώσεις με τη ζωή σου εάν εμείς δεν νικήσουμε τον σκοταδισμό» 



Σακινέχ, το όνομά σου χτυπά στην καρδιά μου και η καρδιά μου χτυπά καθώς σού γράφω. Το όνομά σου ψελλίζουν όλα τα χείλη και θα το φωνάζουμε μέχρι να σπάσουμε τα τύμπανα των δικαστών που συνεχίζουν να κωφεύουν στις κραυγές των γυναικών για τις οποίες είσαι η αήττητη έκφραση της ελευθερίας. Είσαι μια πραγματική γυναίκα, πολύ πλούσια, με δυνατότητες, που δεν θα σου δίνεται η ευκαιρία να τις υλοποιήσεις, είσαι η ενσάρκωση ενός αισθήματος δικαιοσύνης που κάνει όλο τον κόσμο να ανατριχιάζει από αηδία, είσαι εσύ που θα πληρώσεις με τη ζωή σου εάν εμείς δεν καταφέρουμε να νικήσουμε τον σκοταδισμό των ανδρών που ασκούν εξουσία πάνω στην ύπαρξή σου. 

Η γυναίκα που σου γράφει είναι απλώς μια γαλλίδα ηθοποιός, η καλλιτεχνική ενασχόληση της οποίας την οδηγεί, όσο είναι δυνατό, να αναζητά συχνά τα λάθη και τα βάσανα τραγικών ηρωίδων. Είναι η ελάχιστη προέκταση ενός «θραύσματος της μοίρας μας ως γυναίκες», το οποίο εκπροσωπείς. Και της άρνησής σου να υποκύψεις στο «savoir mourir» που σου επέβαλαν εκείνοι που επιθυμούν διακαώς, από εγκληματική άγνοια, να αφανίσουν το μεγαλείο της αξιοπρέπειάς σου. Τους έχει τυφλώσει η οργή της απλής ιδέας της αγάπης- ναι, της αγάπης- την οποία ενσαρκώνει η ελευθερία σου. Σε αφήνω, αγαπητή Σακινέχ, εσένα που παραμένεις διαρκώς μαζί μας».

Ιζαμπέλ Ατζανί 

Μια νέα πρωτοβουλία για τη σωτηρία της Σακινέχ Μοχαμαντί - Αστιάνι, της Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού, ανέλαβε ο γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί: κάθε ημέρα θα δημοσιεύεται μια επιστολή συμπαράστασης προς την 43χρονη Σακινέχ από διάσημους καλλιτέχνες στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» και την αμερικανική ιστοσελίδα Ηuffington Ρost.  
 
από τα Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια: