19/10/10

18 του Οκτώβρη Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

 Δελτίο Τύπου

Φεμινιστική Πρωτοβουλία της 25ης Νοέμβρη, Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

18 του Οκτώβρη Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων


Η Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που συγκροτήθηκε το 2009, ασχολείται με την αντιμετώπιση του trafficking συστηματικά, κάθε μέρα του χρόνου, με δράσεις αλληλεγγύης προς τις γυναίκες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα κυκλώματα και δημόσιες ενέργειες προς την κοινωνία και την πολιτεία.

Για τη σημερινή ημέρα, θέλουμε να δηλώσουμε ότι σημαντικό βήμα αποτελεί η πρόσφατη επικύρωση από την ελληνική Βουλή του σχετικού Πρωτοκόλλου του Παλέρμο, του 2000, με δέκα χρόνια καθυστέρηση από τις υπόλοιπες χώρες που το προσυπόγραψαν αρχικά.
Ωστόσο σημαντικά βήματα μένουν να γίνουν στη νομοθεσία σχετικά με την αναγνώριση «θύματος», των γυναικών δηλαδή που επιβίωσαν από το trafficking και επιθυμούν να καταθέσουν σε δίκες ενάντια στις σπείρες εμπορίας προσώπων, κυρίως όσον αφορά τη νομική τους στήριξη και τη χρηματοδότηση αυτής. Στην πράξη τη στιγμή αυτή υπάρχουν δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις σε πρώτο ή σε δεύτερο βαθμό, στις οποίες οι επιβιώσασες καλούνται να καταθέσουν ενάντια στους ανθρώπους που τις εμπορεύτηκαν και να σταθούν μόνες χωρίς νομική στήριξη, αδυνατώντας να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα, αντιμέτωπες με υπερασπιστικές γραμμές που τις παρουσιάζουν ως «κατηγορούμενες», «γυναίκες – αράχνες» και «εκδικητικές, πρώην ερωμένες», τις οποίες «χρησιμοποιούν οι ΜΚΟ για να τις παρουσιάζουν ως θύματα και να εξασφαλίζουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».
Επίσης, και παρότι μόλις το 2009 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αφορά τις αποζημιώσεις θυμάτων βίας, το οποίο αφορά και τις επιβιώσασες εμπορίας ανθρώπων, τα ποσά των αποζημιώσεων είναι τόσο μικρά (100-200 ευρώ), που απαξιώνουν στην πράξη την ίδια την ιδέα της ηθικής αποζημίωσης.
Όσον αφορά τις δομές στήριξης όσων επιβίωσαν από την εμπορία ανθρώπων, κρατικές, τοπικής αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ μπορούμε να πούμε ότι το 2010 ήταν χρονιά υποβάθμισης/κλεισίματος για τις περισσότερες από αυτές. Ενδεικτικό είναι το κλείσιμο της δομής του Δήμου Αθηναίων, η οποία έκλεινε κάθε χρόνο δύο μήνες το καλοκαίρι, τάχα για εργασίες συντήρησης του κτιρίου, αλλά φέτος δεν ξανάνοιξε!
Η παγκόσμια εμπειρία αναφέρει ρητά ότι η καλύτερη πρακτική για την θεραπευτική παρέμβαση σε επιβιώσασες trafficking είναι τουλάχιστον δυο (2) χρόνια ολιστικής στήριξης σε δομή, για την αντιμετώπιση του έντονου μετατραυματικού stress που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα που υπέστησαν την εμπειρία του trafficking. Στην πράξη μια επιβιώσασα στην Ελλάδα απλώς αφήνεται στη μοίρα της…



Τα Αιτήματα της πρωτοβουλίας μας: 

► Διασφάλιση Ολιστικής Παρέμβασης σε επιβιώσασες trafficking
► Τα πέντε Π της διεθνούς εμπειρίας:
o Πρόληψη - Νομοθεσία, υλοποίηση έρευνας, πληροφόρηση, οικονομικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχιας, θεσμικά μέτρα για την αποθάρρυνση της «ζήτησης», εκπαίδευση και ενημέρωση με στόχο τη μείωση της «ζήτησης»
o Προστασία - Προστασία μαρτύρων, μεταναστευτική πολιτική, αστική αποζημίωση, φυσική προστασία όσων έχουν αναγνωριστεί ως επιβιώσασες trafficking.
o Παροχές – ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ, υγειονομική κάλυψη, επαγγελματική επιμόρφωση, εμπιστευτικές νομικές διαδικασίες, εκπαίδευση και κατάρτιση, ειδικές ανάγκες ανηλίκων να λαμβάνονται υπόψη, καλά εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, όχι στις συχνές αλλαγές προσωπικού που εργάζονται με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις.
o Προσαγωγή - Νόμοι και εφαρμογή νομοθεσίας, έρευνα, εκδίκαση και καταδίκες, ανταλλαγή πληροφόρησης, εκπαίδευση αστυνομικών και δικαστικών λειτουργών.
o Πολιτών συμμετοχή – να γίνει κατανοητό ότι η «ζήτηση» ενισχύει και αυξάνει το trafficking, ότι είμαστε συνυπεύθυνοι/συνυπεύθυνες για τη δράση των traffickers όταν γνωρίζουμε και σιωπούμε, ή κάνουμε χρήση προϊόντων ή/και υπηρεσιών που προέρχονται από το trafficking.

Με αφορμή αυτή τη μαύρη ευρωπαϊκή ημέρα, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να αναπτύξουμε τις δράσεις για το trafficking όπως και για τη βία κατά των γυναικών γενικότερα, και ήδη έχουμε ετοιμάσει μια σειρά δράσεις γύρω από την 25 Νοέμβρη, ημέρα για την εξάλειψη της ανδρικής βίας κατά των γυναικών, όπως είχαμε κάνει και πέρυσι.

Στην πρωτοβουλία μας συμμετέχουν:
Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (Ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα Φύλου Νεολαίας ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: