18/12/09

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Η ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΟΣΟΥ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 17-12-09


Η Ιωάννα Δρόσου, δικάζεται στις 17-12-09 γιατί έκανε το αυτονόητο: Κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει όταν άκουσε στο γειτονικό της διαμέρισμα να κακοποιείται μια γυναίκα από τον γείτονά της, και να φωνάζει «έλεος», στις 12 τη νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία δεν ανταποκρινόταν στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα, και η Ιωάννα Δρόσου παρενέβη καλώντας τον γείτονα να σταματήσει. Τότε εκείνος πήδηξε στο μπαλκόνι της βρίζοντας και απειλώντας την, και αφού επιχείρησε να μπει στο σπίτι της από το μπαλκόνι χωρίς επιτυχία, έσπασε την πόρτα της σπέρνοντας βρισιές και απειλές προς κάθε κατεύθυνση μέχρι που έφτασε τελικά η αστυνομία.

Οι δυο οδηγήθηκαν το Α.Τ. Κυψέλης, όπου η Ι. Δρόσου μήνυσε τον θερμόαιμο μάτσο. Και η αστυνομία, αντί να προστατέψει την νεαρή γυναίκα, κατεύθυνε τον δράστη να υποβάλλει και αυτός μήνυση στην Ι. Δρόσου για αντιπερισπασμό, με κατηγορίες περί διατάραξης της οικιακής του ειρήνης και απειλής, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να βρεθεί κρατούμενη όλη νύχτα, να παραπεμφθεί μαζί με τον δράστη στον εισαγγελέα την επόμενη ημέρα, και μάλιστα με χειροπέδες, όπου και ορίστηκε η δικάσιμος για τις 17 Δεκεμβρίου.

Το περιστατικό αναφέρεται αναλυτικότερα στη διαμαρτυρία γυναικείων οργανώσεων της 31-9-09 (επισυνάπτεται) όπου ζητείται η τιμωρία του δράστη και η ευαισθητοποίηση επιτέλους των δικαστικών λειτουργών στα θέματα βίας κατά των γυναικών.

Επισημαίνουμε ότι οι υποχρεώσεις των αστυνομικών που αναφέρονται στο εγχειρίδιο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας του Απριλίου 2005 (15 σελίδων) για την «αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» δεν τηρήθηκαν, κάτι που συνιστά παράλειψη του αστυνομικού τμήματος Κυψέλης στην αρμοδιότητα του οποίου ήταν το περιστατικό.

Αναφέρεται στη σελ. 6:

«Άμεση ανταπόκριση

Με την άφιξη του θύματος στο Αστυνομικό Τμήμα ή την τηλεφωνική καταγγελία για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, οι αστυνομικοί οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στο χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης». Οι αστυνομικοί αδιαφόρησαν, όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Σελ. 7:

«Ασφάλεια και προστασία του θύματος

Πρώτιστο καθήκον του αστυνομικού είναι η ασφάλεια και η προστασία του θύματος. Όταν απειλείται η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η υγεία του θύματος, επιβάλλεται άμεση αστυνομική επέμβαση». Το θύμα ούτε που το αναζήτησε η αστυνομία, όταν έφθασε μετά από ώρες, και φυσικά το κακοποιημένο θύμα δεν κατέθεσε, προφανώς από φόβο.

Σελ. 12:

«Ενημέρωση των γειτόνων για την κατάσταση, τους οποίους μπορεί να παρακαλέσει να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία, μόλις αντιληφθούν ότι το θύμα κινδυνεύει». Η αστυνομία όχι μόνο δεν παρακάλεσε τους γείτονες να τηλεφωνήσουν, αλλά συνέλαβε την Ιωάννα Δρόσου που κατάγγειλε το περιστατικό, δεχόμενη ότι η καταγγελία της αποτελούσε «διατάραξη οικιακής ειρήνης» του δράστη.

Η επανειλημμένη διατάραξη της οικιακής ειρήνης των γειτόνων του δράστη με την συχνή κακοποίηση γυναικών που έρχονταν στο σπίτι του, δεν απασχόλησε την αστυνομία, όπως επίσης και η σωματική ακεραιότητα του συγκεκριμένου θύματος αλλά και των άλλων θυμάτων στο παρελθόν.


Αλληλεγγύη στην Ιωάννα Δρόσου

Καμιά ανοχή στη βία κατά των γυναικών
Τιμωρία του δράστη της κακοποίησης


Αθήνα, 15-12-09




Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν:

Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Losotras-Ομάδα Αποδόμησης Φύλου, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα «Στην Πρίζα», Νεολαία ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ψ-Πόλις, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Αυτόνομο Φεμινιστικό Εργαστήρι, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: