ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα (28/12/09) συνέντευξη τύπου του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών σχετικά με το σχέδιο νόμου για την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα».
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Τζο Βαλέντσια από την Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων – KASAPI, η Λορέττα Μακόλεϋ από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, ο Ζιλμπέρτ Ολουός από την Κενυατική Κοινότητα, η Σόνια Μητραλιά από την καμπάνια «Όχι στο ρατσισμό από κούνια», η Κατερίνα Πούτου από την Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις», ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό» καθώς και εκπρόσωποι της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, του Στεκιού Αλβανών Μεταναστών και της ομάδας δασκάλων του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών «Τα Πίσω Θρανία».
Στην εισήγηση της η Ιωάννα Κούρτοβικ ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη ιθαγένεια έρχεται να απαντήσει στη διεκδίκηση για πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών και ιδίως δικαιώματα της δεύτερης γενιάς που αποτέλεσαν αντικείμενο πολύχρονων αγώνων των κοινωνικών οργανώσεων και του μεταναστευτικού κινήματος.
Το ν/σ κάνει βασικές παραδοχές και αναγνωρίζει τα αυτονόητα: το δικαίωμα συμμετοχής του μετανάστη στις κοινωνικές διαδικασίες του τόπου όπου ζει. Ωστόσο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, πέρα από άλλα, εξαρτώντας τις διαδικασίες αναγνώρισης της ιθαγένειας από τη νόμιμη παραμονή των γονιών και του ίδιου του δικαιούχου, και έχοντας ως βασική προϋπόθεση για την άσκηση οποιουδήποτε σχετικού δικαιωμάτων την άδεια διαμονής, εξαιρούν από τις διαδικασίες χιλιάδες παιδιά και δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που, παρότι επί χρόνια στην Ελλάδα, δεν κατόρθωσαν να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες νομιμοποίησης, είτε ακόμη περισσότερο που εξαιρέθηκαν από αυτές γιατί χάθηκαν μέσα στους γραφειοκρατικούς δαιδάλους των διαδικασιών απόκτησης, ελέγχων και ανανέωσης της αδείας παραμονής, είτε βρίσκονται σε ένα καθεστώς αβέβαιης και προσωρινής νομιμότητας.
Έτσι παρά τα θετικά του στοιχεία τα οποία επισημάνθηκαν και αναδείχθηκαν , το νομοσχέδιο έχει ελλείμματα κάνει διακρίσεις, παράγει αδικίες και δημιουργεί ανισότητες
Ενώ πολλά του σημεία παραμένουν ασαφή και αόριστα και δημιουργούν κίνδυνους.
Η προϋπόθεση νομιμότητας των γονέων , η απαίτηση κοινής δήλωσης, η αγνόηση των παιδιών μονογονεικής οικογένειας , η ασάφεια των διατάξεων των σχετικών με τις σχολικές σπουδές, η εξαίρεση των παιδιών που φοιτούν σε σχολεία της κοινότητας τους (το ν/σχεδιο απαιτεί ελληνικό σχολείο) η εισαγωγή διάταξης περί αξιολόγησης «της δυνατότητας συμμετοχής στην πολιτική ζωή « που τίθεται αντί αυτής του «ήθους και της προσωπικότητας» του αιτούντα την πολιτογράφηση, αποτελούν προβληματικές διατάξεις που θα δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου.
Η εισηγήτρια επισήμανε ότι διατηρείται η διάταξη που εξαρτά την πολιτογράφηση του μετανάστη από την ποινική του κατάσταση διατηρώντας κατά τρόπο απόλυτο και ανελαστικό την απαγόρευση πολιτογράφησης για όσους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που συνδέονται με την ιδιότητα του φυγά ή του πρόσφυγα (παράνομη είσοδος, πλαστά χαρτιά, παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών).
Λειψό παραμένει και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές που επιφυλάσσεται σε έναν μικρό αριθμό δικαιούχων (κάτω από 150 είναι οι μετανάστες με άδεια παραμονής επί μακρόν διαμένοντος και λίγες εκατοντάδες αυτοί που έχουν δεκαετούς διάρκειας ή αορίστου χρόνου).
Το Δίκτυο ζητά
- να καταργηθεί η προϋπόθεση της νομιμότητας των γονέων προκειμένου για την απόκτηση της ιθαγένειας από τους μετανάστες δεύτερης γενιάς
- να εκλογικευτούν και ελαστικοποιηθουν οι διατάξεις που αφορούν την ποινική κατάσταση με εξαίρεση των αδικημάτων που είναι συνέπεια της μετανάστευσης
- να νομοθετηθεί μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης χωρίς την οποία κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς.
Η Σόνια Μητραλία από την Καμπάνια «όχι στο ρατσισμό από την Κούνια», ανέφερε ότι μετά από 30 χρόνια και ενώ υπάρχει ήδη μια τρίτη γενιά που με τη γέννηση της κληρονομεί τον κοινωνικό αποκλεισμό η κυβέρνηση παραχωρεί κάποια αυτονόητα δικαιώματα. Όμως οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης αθετούνται, ιδιαίτερα με την υπογραφή από τον ίδιο τον προθυπουργό του αιτήματος της καμπανιάς για απόδοση ιθαγένειας χωρίς περιορισμούς. Το νομοσχέδιο δημιουργεί νέους διαχωρισμούς αναμεσα σε νομιμους και παράνομους, αναμεσα σε παιδια, οικογένειες και γενιές. Η νέα κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα μιας πιο τολμηρής παρέμβασης κατ’ αντιστοιχία με την ισπανία,.
Ο Θανάσης Κούρκουλάς από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», από την πλευρά του είπε ότι υιοθετείται τμήμα των αιτημάτων του αντιρατσιστικού κινήματος αλλά την ίδια στιγμή συντηρούνται και δημιουργούνται νέοι αποκλεισμοί. Οι πιέσεις από εθνικιστική σκοπιά που δέχεται η κυβέρνηση προέρχονται περισσότερο από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και την ακροδεξία και ότι απαιτείται το αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα να απαντήσουν τόσο με προτάσεις όσο και με κινητοποιήσεις.
Εκπρόσωποι του Στεκιού Αλβανών Μεταναστών, δήλωσαν ότι παρά τα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου παραμένει η αντίληψη που θέτει ως προϋπόθεση για την απόδοση δικαιωμάτων την ελληνική ιθαγένεια. Πρόκειται για μια λογική ενσωμάτωσης που δεν δίνει επιλογή στους μετανάστες και εξακολουθεί να εξαιρεί από δικαιώματα την πλειονότητα των μεταναστών. Οι μετανάστες την ίδια στιγμή αποκλείονται αλλά και αντιμετωπίζονται ως χρήσιμοι για την οικονομία και τη διάσωση των ταμείων.
Η Λορέττα Μακόλεϋ από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών ανέφερε ότι η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί προσδοκίες στους μετανάστες αλλά στην πραγματικότητα τους χωρίζει. Είναι ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός τόσο των μεταναστευτικών όσο και των αντιρατσιστικών οργανώσεων ώστε οι μετανάστες να έχουν μια ισχυρή παρουσία και πραγματική συμμετοχή, ώστε οι ίδιοι να θέσουν και να πετύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Ο Νασιμ Μοχαμεντί από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, μίλησε για την άλλη όψη της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης που με ρατσιστικές δηλώσεις για «ξέφραγο αμπέλι» και «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση» προωθεί την καταστολή, την στρατιωτική θωράκιση των συνόρων, την φυλάκιση των νεοεισερχόμενων προσφύγων και τις ταχύρρυθμες μαζικές απελάσεις.
Η Βάσω Νικολάου από τα «Πίσω Θρανία», δήλωσε ότι δημιουργούνται με το νομοσχέδιο νέες κατηγοριοποιήσεις για τους αλλοδαπούς μαθητές. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε σε μαθητές των οποίων οι γονείς είναι αιτούντες άσυλο ή πρόσφυγες χωρίς χαρτιά από εμπόλεμες και οικονομικά κατεστραμμένες περιοχές όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, το Ιράκ κ.α. που εξαιρούνται από το δικαίωμα ιθαγένειας.
Η Κατερίνα Πούτου, από την Άρσις στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποκαθιστά ελλείμματα, άλλα ταυτόχρονα θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς ως προς τη συμμετοχή και τα δικαιώματα των μεταναστών. Πρόκειται για μια πολιτική που απαντά στο εδώ και τώρα μη δίνοντας προοπτική για το μέλλον. Επισήμανε επίσης ότι η εμπειρία των ρυθμίσεων των περασμένων δεκαετιών σχετικά με τη νομιμοποίηση καταδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο το περιεχόμενο αλλά κυρίως η εφαρμογή του νόμου που δημιουργεί αποκλεισμούς. Επίσης ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη δείχνουν ότι η απόδοση δικαιωμάτων χρησιμοποιείται ως όχημα για την αφαιρεση άλλων.
Ο Κώστας Αργαλιώτης από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών έκλεισε την συνέντευξη ζητώντας μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης.
Δευτέρα 28/12/09
2 σχόλια:
Kαλη χρονια, ζαϊρα μας, κουραγιο και δυναμη σε ολους εσας και σε οσους στηριζουν το δικτυο κοιν. υποστηριξης προσφυγων και μεταναστων!
Φιλια απο Σουηδια!
καλή χρονιά, δημιουργική και αγωνιστική!
Δημοσίευση σχολίου