11/12/09

Πρόσκληση των ΓΧΣ για την Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες

Μετανάστες χωρίς έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες: Ένας Ευάλωτος πληθυσμός



16 Δεκεμβρίου, 2009, 12:00
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
Σταδίου, 24, 10564
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με αφορμή την 18η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες, πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Μετανάστες χωρίς έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες: ένας ευάλωτος πληθυσμός», την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009, στις 12.00, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24). Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των μεταναστών χωρίς έγγραφα και των προσφύγων, η διασφάλιση της πρόσβασής τους στην ιατρική περίθαλψη και την ψυχοκοινωνική στήριξη αποτελούν τους βασικούς προβληματισμούς και θεματικούς άξονες της εκδήλωσης-συζήτησης, που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση, παρέχουμε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε εκτοπισμένους και μετακινούμενους πληθυσμούς σε πολλές περιοχές του πλανήτη που πλήττονται από βία, συγκρούσεις, επιδημίες ή υποσιτισμό. Η οργάνωση λειτουργεί προγράμματα για μετανάστες χωρίς έγγραφα, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε πολλές χώρες, όπως στην Ιταλία, τη Μάλτα, το Μαρόκο, την Υεμένη, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ουκρανία. Οι ομάδες μας γίνονται συχνά μάρτυρες των επιπτώσεων που έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των μεταναστών χωρίς έγγραφα το επικίνδυνο ταξίδι, ο εγκλεισμός σε κέντρα κράτησης και η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται στα προγράμματα της οργάνωσης για μετανάστες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και εκπρόσωποι ΜΚΟ και Κοινοτήτων Μεταναστών. Μέσα από την αφήγηση προσωπικών ιστοριών και την προβολή εικόνων και μαρτυριών θα αναδειχτούν οι λόγοι φυγής των ευάλωτων αυτών ανθρώπων από τις γενέτειρες χώρες τους, οι δυσκολίες του ταξιδιού τους, η άφιξη και η παραμονή τους στην Ευρώπη αλλά και οι δύσκολες και συχνά απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους μέσα και έξω από τα κέντρα κράτησης.      

Συμμετέχοντες:
-Ιωάννα Κοτσιώνη, Αναπληρώτρια Επικεφαλής Αποστολής, Αποστολή των ΓΧΣ στην Ελλάδα
-Ανδρέας Κουτέπας, Συντονιστής Προγράμματος, Αποστολή των ΓΧΣ στην Υεμένη
-Αγγέλα Μπολέτση, Ψυχολόγος, Αποστολή των ΓΧΣ στην Ελλάδα
-Ali Jafari, Διερμηνέας, Αποστολή των ΓΧΣ στην Ελλάδα
-Σπύρος Κουλοχέρης, Συντονιστής Νομικής Υπηρεσίας, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
-Ahmed Moawia, Πρόεδρος, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
-Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Συνεργάτης, Διαβατήριο - Διαδικτυακό περιοδικό για μετανάστες, Ελληνοαλβανικός Σύνδεσμος Φιλίας Σωκράτης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σειρά φωτογραφιών και βίντεο-ντοκουμέντο από τα προγράμματα των ΓΧΣ στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών σε Ευρώπη και Μεσόγειο.

δείτε επίσης και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: